13è Seminari Crisis i Cicles en la Història

La segona pandèmia de pesta: orígens i memòria narrativa (22 maig 2024)

Descarregar Pdf

En volums apareguts al llarg de 2022, la revista Past & Present acollí un viu debat entre especialistes sobre l’origen de la Pesta Negra fruit de les descobertes dels últims anys en el camp de la Paleogenètica. És segurament en aquest àmbit, centrat, a grans trets, en la discussió de les troballes de material genètic de Yersinia pestis en enterraments baixmedievals, on s’ha produït la major renovació sobre un tema crucial com és el punt de partida i els successius rebrots de l’anomenada Segona Pandèmia de Pesta. Això ha obligat a ajustar la seqüència cronològica que marca la història dels bacteris amb la dels efectes demogràfics, socials i econòmics que provocaren els esclats epidèmics i que s’havien documentat a través de les fonts d’arxiu i de l’Arqueologia.

A banda dels múltiples interrogants que genera els orígens de la Pesta, segueixen obertes altres vies d’exploració entorn de la que es considera la principal crisi epidèmica del passat. Fou l’esclat dels anys 1347-1351 l’inici de la construcció d’una memòria narrativa sobre les epidèmies i les crisis de mortalitat que causaven? De quina manera aquesta memòria narrativa ha condicionat la historiografia moderna sobre la Pesta? Quins foren els episodis posteriors més descrits en fonts produïdes per diverses institucions i en quins termes s’hi recolliren?

En un escenari ampli que inclourà el conjunt del continent euroasiàtic i enfocaments més concrets a observatoris privilegiats del Mediterrani, la ciutat de Montpeller i els territoris occidentals de la Corona d’Aragó, s’intentarà aportar respostes a aquestes qüestions. Atesa la complexitat del fenomen, es farà a partir d’una combinació de disciplines i perspectives que aniran des de la Paleogenètica i l’Arqueologia fins a la crítica textual.

SEMINARI EN MODALITAT VIRTUAL

 

Coordinadors científics:

Pere Benito i Monclús (UdL) , Albert Reixach Sala (UdL), Antoni Riera i Melis (IEC), María José Vilalta i Escobar (UdL)

 

Informació i enllaç a la sessió:

albert.reixach@udl.cat

 

PROGRAMA:

16:00 Presentació

16:15: Monica H. Green  (Independent Scholar)

Why we are still debating the “Origin” of the Black Death?

17:00: Geneviève Dumas (Université de Sherbrooke, Québec)

Climate and the Plague in Early Modern Montpellier

17:45: Albert Reixach Sala (Universitat de Lleida)

The register of epidemics in the narrative sources of the Crown of Aragon (mid-13th century to end of 16th century)

 

DIPTIC PDF